Tuina

Wat is tuina?

Tuina (spreek uit: twiena) is Chinese massage. Het overlapt in behandelprincipe met acupunctuur. In Chinese ziekenhuizen waarin (vaak naast reguliere geneeskunde) met de traditionele Chinese geneeswijzen wordt gewerkt, wordt er vrijwel altijd tuina toegevoegd aan de behandeling. Het goed laten stromen van de Qi versnelt genezing. Tuina bestaat uit een breed palet aan massagetechnieken die erop gericht zijn om stagnaties op te lossen, leegtes te vullen en acupunctuurpunten in hun werking te stimuleren. Het is gemiddeld genomen dynamischer dan shiatsu.

Wat gebeurt er bij een tuina-massage?

Tuina wordt meestal toegepast op de behandeltafel. Het is niet zomaar het losmasseren van spieren, al gebeurt dat automatisch ook. Voordat we aan de slag gaan, stel ik een diagnose: hoe zit het klachtenpatroon in elkaar. Ik wil altijd meer weten dan alleen de klacht waarvoor iemand gekomen is. Die staat niet op zich. Er zijn altijd meer gebieden in disbalans. De cliënt voelt dat niet altijd, omdat het brein alle aandacht heeft bij de grootste ‘stoorzender’. Een goed doordacht massageplan doet wonderen!
Op de tafel werk ik vaak direct op de huid, indien nodig met wat massage-olie. 
Daarnaast gebruik ik de tuina-technieken ook terwijl de cliënt op de massagestoel zit. Ideaal voor het masseren van nek- en schouders. Vaak kan de cliënt dan wel een t-shirt of hemdje aanhouden.