Over mij

Motivatie

Mensen intrigeren mij. Dat is een rode draad in mijn leven. Ik ben mijn loopbaan gestart in de IT, maar dan wel zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers. Daar heb ik geleerd dat je er niets mee opschiet als je mensen een stempeltje meegeeft. Dat zijn vaak negatieve labels. Daarmee ga je niet je doel bereiken: als je iemand dom of onwillig vindt, gooi je een deur dicht en help je die persoon niet door de problemen heen komen. Het loslaten van waarde-oordelen is een fascinerend iets. Er bestaan geen lastige mensen meer, alleen mensen die ergens mee worstelen. Om er achter te komen wat dat is, moet je ze willen leren kennen. Dit bracht mij eind jaren ’90 in aanraking met het gedachtengoed waar ook de Chinese geneeswijzen in wortelen. Het is een heel lang groeipad. Ik heb er al een stuk op gelopen en zie de resultaten van de veranderingen. En ik kijk uit naar het lange vervolg. Werk en privé, overal waar ik mensen tegenkom, kan ik verder leren.

Opleiding en ervaring

Het leren denken in termen van Qi is eind jaren ’90 gestart. Ik maakte kennis met tai chi, waar ik inmiddels intensieve trainingen in volg. In 2006 heb ik mijn eerste korte cursus shiatsu gedaan, en dat heeft de deur geopend voor ontwikkeling in de Chinese geneeswijzen. Aanvankelijk was alles in de hobbysfeer; langzaam maar zeker werd het steeds serieuzer. Een dipje in mijn IT-baan heeft me doen besluiten om me aan te melden voor een serieuze beroepsopleiding bij Academie Qing Bai. Die opleiding heb ik in 2013 afgerond. In het volgende jaar heb ik mijn praktijk opgezet en heb ik alle benodigde accreditaties gehaald.
Nog niet tevreden met mijn begrip en inzicht in de Chinese geneeswijzen heb ik besloten om ook de acupunctuuropleiding bij Academie BoYi te doen. Die heb ik in januari 2020 afgerond. Bij BoYi is ook de belangstelling voor tuina gewekt, waarvoor ik al een deelopleiding gedaan heb. In september 2020 ben ik gestart met dit afrondende jaar.
Naast deze hoofdopleidingen volg ik veel bijscholingen. Het vakgebied is zo breed, dat je hier steeds weer nieuwe dingen leert.

Sinds 2014 heb ik een eigen praktijk, toen nog onder de naam Shiatsupraktijk Houten. Die vlag dekt de lading allang niet meer. De parttime baan die ik nog naast mijn praktijk had, heb ik eind 2018 opgezegd. Ik wil mijn hoofd en mijn handen vrij hebben om iedere dag weer met de Chinese geneeswijzen aan de slag te kunnen. Daar profiteren mijn cliënten van, maar ik zelf ook. Met dit werk blijf ik stappen zetten op mijn persoonlijke groeipad.